Прес-реліз

10 жовтня 2012

Результати електорального дослідження у виборчому окрузі №11 частина міста Вінниці та частина вінницького району

Центр соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» в період з 27 вересня по 6 жовтня 2012 року провів соціологічне дослідження у виборчому окрузі №11 Вінницької області.

До Вашої уваги пропонуються результати, які є репрезентативними на рівні округу загалом за такими ознаками як вік (старші 18 років), стать та за розміром (типом) населеного пункту (місто/село). Дослідження було проведене методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів – квотна вибірка (за ознаками вік та стать). Загалом було опитано 1200 респондентів у віці від 18 років і старше.

Похибка вибірки (довірчий інтервал) даного дослідження складає +/– 3,1%.

Електоральні орієнтації українців напередодні виборів до ВРУ

Українці демонструють високий рівень електоральної активності, адже близько 80% виборців готові чи скоріше готові взяти участь у волевиявленні. При цьому тих, хто протилежної думки – у вісім разів менше. Вагаються чи йти на вибори – близько 10% виборців.

Таблиця 1                 Готовність брати участь у виборах, %

Скажіть, будь-ласка, чи прийняли б Ви участь у виборах депутатів Верховної Ради України, якщо б вони відбулись у найближчу неділю?

Впевнений, що прийняв би участь75963,3
Скоріш за все, прийняв би участь19716,4
Важко сказати, ще не вирішив1189,8
Скоріш за все не прийняв би участі665,5
Впевнений, що не прийняв би участі605,0

Щодо політичних уподобань, то електоральні орієнтації виборців ТВО №11розділилися наступним чином: перше місце займає Партія «Батьківщина», яка отримує 23,8% підтримки виборців. Політична партія «УДАР», на разі, посідає другу позицію – 21,2%. Партія регіонів та ВО «Свобода» також мають достатньо стійку і майже однакову підтримку населення округу – 7,7% та 7,3% відповідно. Комуністична партія України у даному окрузі Вінницької області отримує 6,5% підтримки виборців. Партія Н.Королевської «Україна – Вперед!» набирає 3,2% голосів виборців. Інші партії набирають менше трьох відсотків підтримки.

Слід відзначити, що напередодні виборів близько чверті виборців – 25,5% заявляють, що не знають яку б партію вони підтримали та чи взагалі прийдуть на виборчі дільниці в день проведення виборів до Верховної Ради України.

Таблиця 2         Рейтинги партій напередодні виборів, %

За список якої політичної партії Ви б проголосували, якщо б вибори до Верховної Ради України відбулись вже у найближчу неділю?

Політична партія ВО «Батьківщина»28523,8
Політична партія «УДАР»25421,2
Партія регіонів927,7
Політична партія ВО «Свобода»877,3
Комуністична партія України786,5
Партія «Україна-Вперед!»383,2
Політична Партія «Наша Україна»242,0
Радикальна партія Олега Ляшка131,1
Політична партія «Зелені»121,0
Інша партія110,9

Електоральне болото

25,5

Щодо політичних уподобань на рахунок кандидатів у народні депутати по мажоритарній системі, то електоральні орієнтації округу №11 Вінницької області розділилися наступним чином. Якби вибори до ВРУ відбулися вже найближчої неділі, у виборах, по даному округу, з достатньо серйозною підтримкою виборців, переміг би Олександр Домбровський – 37,2%. Другу позицію з 7,3% підтримки виборців займає висуванець від ВО «Батьківщина» Наталія Солейко, а третє місце посідає висуванець КПУ Валерій Бевз – 6,7%.

Більше третини виборців – 37,4% заявляють, що не знають за якого кандидата віддали б свій голос та чи взагалі прийшли б на вибори.

Таблиця 3           Рейтинги кандидатів у депутати по мажоритарному округу №11, %

Якщо б вибори до Верховної Ради України відбулись у найближчу неділю, за кого із зареєстрованих кандидатів у депутати за Вашим мажоритарним округом Ви б проголосували?

Олександр Домбровський, самовисування

Наталія Солейко, ВО «Батьківщина»

Валерій Бевз, Комуністична партія України

Людмила Станіславенко, Політична партія «УДАР»

Наталя Добринська, Партія регіонів

Віктор Антемюк, самовисування

Сергій Червонописький, самовисування

Віталій Добровольський, самовисування

50,4

Роман Кулініч, Партія «Україна – Вперед!»

50,4

В’ячеслав Березовський, Політична партія Конгрес Українських Націоналістів